5 ľahkých krokov pre výber perfektného doplnku horčíka pre vaše potreby
Je ťažké si predstaviť, že jeden chemický prvok zohráva zásadnú úlohu vo viac ako 300 biochemických reakciách v tele. Ale je to možné! Horčík (latinsky magnézium) je esenciálny minerál s veľkým množstvom funkcií! Patria medzi ne funkcie svalov a nervov, srdcový rytmus, sila kostí a produkcia energie. Nedostatočná hladina horčíka môže byť preto spojená so zvýšeným rizikom rôznych ochorení, vrátane osteoporózy, vysokého krvného tlaku, upchatých tepien, srdcových arytmií, cukrovky a mŕtvice. Okrem týchto závažných stavov môže byť nedostatok horčíka tiež dôvodom každodenných problémov, ako sú svalové kŕče, zápcha, únava, či dokonca zvýšená podráždenosť. Pre optimálne zdravie je teda životne dôležité udržovať adekvátnu hladinu horčíka. Niekedy sa dá horčík získať prostredníctvom dobre vyváženej stravy, niekedy je však nutné ho dopĺňať.
Obsah:
- Prečo potrebujete zvýšiť hladinu horčíka?
- Aký typ horčíkového prípravku potrebujete?
- Akú dávku potrebujete?
- Čítali ste zoznam ingrediencií?
- Existujú nejaké vedľajšie účinky?
Lekárenský trh je plný rozmanitých prípravkov obsahujúcich horčík. Sú k dispozícii v rôznych formách. Niektoré formy, najmä rozpustné organické zlúčeniny, ako napríklad orotát horečnatý, citrát horečnatý alebo glycinát horečnatý, sú pre organizmus lepšie vstrebateľné. Naopak, horšie rozpustné anorganické zlúčeniny, ako je oxid horečnatý, je pre organizmus horšie vstrebateľný.
Ale s toľkými dostupnými alternatívami môže byť výber tej správnej formy horčíka pre vaše potreby náročný. Navyše pri výbere vysoko kvalitného prípravku obsahujúceho dobre vstrebateľnú formu horčíka môže byť vaše rozhodnutie zásadné pre vašu ďalšiu každodennú pohodu.
Pokiaľ ide o suplementáciu horčíka, je dôležité určiť svoje špecifické potreby horčíka a poradiť sa so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti (lekárom alebo lekárnikom).
A napriek tomu, ako viete, ktorý z nich je ten pravý pre vaše individuálne potreby? Ak chcete proces uľahčiť, pozrite sa na nasledujúce otázky. Odpovedzte si pravdivo a urobte vhodnú voľbu pre svoje zdravie.
Prečo potrebujete zvýšiť hladinu horčíka?
Než si vyberiete prípravok s obsahom magnézia, je nevyhnutné porozumieť vašim individuálnym potrebám. Niektorí ľudia môžu potrebovať prípravky obsahujúce horčík na zmiernenie príznakov nedostatku horčíka, ako sú svalové kŕče, únava alebo zvýšená podráždenosť. Iní môžu potrebovať prípravky obsahujúce horčík na podporu celkového zdravia a pohody, alebo na kompenzáciu významných strát horčíka pri nadmernej fyzickej aktivite. Tiež niektoré zdravotné stavy, ako je cukrovka a srdcové ochorenia, môžu vyžadovať užívanie lieku obsahujúcich horčík. Preto je vždy dobrou voľbou všetko konzultovať so svojím lekárom, než začnete užívať akékoľvek nové prípravky, aby ste určili správne dávkovanie a formu prípravku, ktorá je pre vás optimálna.
Aký typ horčíkového prípravku potrebujete?
Nie všetky formy prípravkov obsahujúcich horčík sú rovnaké. Vždy sa odporúča vybrať si taký prípravok, ktorý je dobre vstrebateľný. Napríklad organické horečnaté zlúčeniny majú vyššiu biologickú dostupnosť, ako zlúčeniny anorganické. Hľadajte teda prípravky, ktoré majú vyššiu biologickú dostupnosť. Kvalita prípravkov obsahujúcich horčík sa môže značne líšiť v závislosti od výrobcu. Konzultácie so zdravotníckym pracovníkom vám môžu pomôcť vybrať ten najlepší prípravok.
Akú dávku potrebujete?
Množstvo horčíka v prípravku sa môže značne líšiť. Odporúčaná denná dávka čistého horčíka (tiež nazývaného elementárny horčík) je okolo 400-420 mg pre dospelých mužov a 310-320 mg pre dospelé ženy. To sa však môže líšiť v závislosti od veku, pohlavia a zdravotného stavu. Prípravky obsahujúce horčík sa dodávajú v rôznych dávkach, od 100 mg do 500 mg alebo viac. No vstrebávanie horčíka je nepriamo úmerné podanej dávke - preto sa odporúča celkovú dennú dávku rozdeliť a podávať ako nižšie jednotlivé dávky (100-200 mg) 2- až 3-krát denne, čím sa efektívne využije podaná dávka a zníži sa podiel horčíka vylúčeného črevom.
Čítali ste zoznam ingrediencií?
Každá forma prípravku obsahujúca horčík má svoje jedinečné vlastnosti a výhody a niektoré formy môžu byť telom absorbované lepšie ako iné. Niektoré z nich môžu tiež obsahovať ďalšie prísady, ako sú vitamíny a minerály, aby sa zvýšila ich účinnosť. Aj keď tieto ďalšie zložky môžu byť prospešné, je dôležité skontrolovať akékoľvek potenciálne interakcie s inými liekmi alebo vašim zdravotným stavom. Napríklad prípravky horčíka obsahujúce vápnik môžu narúšať vstrebávanie niektorých antibiotík. Skôr ako začnete užívať akékoľvek nové prípravky, vždy si prečítajte písomnú informáciu pre používateľov a poraďte sa so svojím lekárom.
Existujú nejaké vedľajšie účinky?
Zatiaľ čo horčík je všeobecne považovaný za bezpečný, niektorí ľudia môžu mať vedľajšie účinky pri užívaní prípravkov horčíka. Tie môžu zahŕňať hnačku, nevoľnosť a žalúdočné kŕče. Je nevyhnutné si uvedomiť potenciálne vedľajšie účinky a začať s nízkou dávkou, pokiaľ s užívaním prípravkov horčíka ešte len začínate. Nezabudnite sa poradiť so svojím lekárom, aby ste si určili správne dávkovanie horčíkového prípravku.
Aj keď výber správneho horčíkového prípravku môže byť náročný, nájdenie odpovedí na vyššie uvedené otázky vám môže uľahčiť rozhodovanie. Pred začatím akejkoľvek novej liečby sa nezabudnite porozprávať so svojím lekárom, alebo lekárnikom, najmä ak máte nejaké zdravotné problémy alebo užívate lieky.
Referencie:
- de Baaij, J. H. F., Hoenderop, J. G. J., & Bindels, R. J. M. (2015). Magnesium in Man: Implications for Health and Disease. Physiological Reviews, 95(1), 1-46.
- Institute of Medicine (US) Standing Committee on the Scientific Evaluation of Dietary Reference Intakes. (1997). Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. Washington (DC): National Academies Press (US)
- Rude, R.K. (2010). Magnesium. In: Coates, P. M., Betz, J. M., Blackman, M. R., Cragg, G. M., Levine, M., Moss, J., & White, J.D., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 527-37.
- Rude, R. K. (2012). Magnesium. In: Ross, A. C., Caballero, B., Cousins, R. J., Tucker, K. L., & Ziegler, T. R., eds. Modern Nutrition in Health and Disease. 11th ed. Baltimore, Mass: Lippincott Williams & Wilkins, 159-75.
- Blancquaert, L., Vervaet, C., & Derave, W. (2019). Predicting and Testing Bioavailability of Magnesium Supplements. Nutrients, 11(7), 1663.